31 Ekim 2007 Çarşamba

"Sevda Sözleri- Cemal Süreya"




Şiir duvarının sıradaki konuğu büyük usta Cemal Süreya. Benim başucu şairim. Başımın ucunda durur sevda sözleri kitabı ki edinmenizi tavsiye ederim sıradan bir okuyucu olarak. Bazı şairler hakkında yorum yapmak zordur ki sıradan bir okuyucu olarak zaten haddim değil biliyorum.-Söyleyeceklerim kişisel hislerin ötesine geçmez-Söyleyebilecği tek cümle ben O'nun kitaplarını severek okuyorum, keyif alıyorum. Yukarıda çok beğendiğim bir fotoğrafını ve kendi el yazısıyla yazdığı mısraları, aşağıda da biyografisini ve en sevdiğim şiirlerinden birini bulacaksınız. Ama Cemal Süreya hakkında daha çok bilgi isterseniz yazılarımda da kaynak olarak kullandığım bu güzel siteyi gezebilirsiniz. Keyifli okumalar..Şiir hep var olsun:)


CEMAL SÜREYA

Asıl adı Cemalettin Seber'dir. 1931 yılında Erzincan'da doğdu, 9 Ocak 1990 tarihinde İstanbul'da öldü.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye ve İktisat Bölümü'nü bitirdi. Maliye Bakanlığı'nda müfettişlik, darphane müdürü, Kültür Bakanlığı'nda yayın kurulu danışma üyeliği, Orta Doğu İktisat Bankası yönetim kurulu üyeliği görevlerinde bulundu. Yayınevlerinde danışmanlık, ansiklopedilerde redaktörlük, çevirmenlik yaptı. Papirüs dergisini üç kez çeşitli aralıklarla çıkardı. Pazar Postası, Yeditepe, Oluşum, Türkiye Yazıları, Politika, Yeni Ulus, Aydınlık, Saçak, Yazko Somut, 2000'e Doğru gibi yayın organlarında şiir ve yazılarını yayımladı.

İlk şiiri 8 Ocak 1958'de Mülkiye dergisinde çıktı. Şiirlerindeki şekil, muhteva ve anlatım özellikleri ile İkinci Yeni şiirine katıldı. Bu akımın önde gelen şairlerinden biri oldu. Geleneğe karşı olmasına karşın geleneği şiirinde en güzel kullanan şairlerden birisiydi. Kendine özgü söyleyiş biçimi ve şaşırtıcı buluşlarıyla, zengin birikimi ile, duyarlı, çarpıcı, yoğun, diri imgeleriyle İkinci Yeni şiirinin en başarılı örneklerini vermiştir. Şahsiyetli bir şiir dili vardır. Canlı halk dilini kullanması, onu okuyucuya yaklaştırır. Üslubundaki mizah ve istihza, ona ayrı bir özellik kazandırmaktadır.




Hüznün Kuşları




ben bütün hüzünleri denemişim kendimde
canımla besliyorum şu hüznün kuşlarını
bir bir denemişim bütün kelimeleri
yeni sözler buldum seni görmeyeli

kuliste yarasını saran soytarı gibi
seni görmeyeli
kasketim eğip üstüne acılarımın
sen yüzüne sürgün olduğum kadın
kardeşim olan gözlerini unutmadım
çık gel bir kez daha beni bozguna uğrat

sen tutar kendini incecik sevdirirdin
bir umuttum bir misillemeydin yalnızlığa
şanssızım diyemem kendi payıma
hain bir aşk bu kökü dışarda
olur böyle şeyler ara sıra
olur ara sıra

.

Cemal Süreya


13 yorum:

kedi dedi ki...

Sevgili Berfin,
Bugovniadaki yorumunu görüp geldim.
Arşivini de gezdim.Balığı ve turşuyu çok severim.Mersin'e gelsem "ellerim koktu aman"demeden bana da yapar mısın?

Bana "Berfinim"diye bi mail atarsan sana blog adresmi veririm.Davetli şifresi yok,sadece ben istediğim kişilere adres veriyorum:)
Sevgiler.Çok
Biyo

Sanem dedi ki...

Cemal Süreyya'yı ben de çok severim. Şiir duvarında Cezmi Ersöz'den de bahsedecek misin bir ara?
Sevgiler...

kakaolusevgi dedi ki...

Süpersin tatlım ya,işyerinde az bir zaman da olsa bizi,duygu seline götürüp getiriyorsun.

berfin dedi ki...

amannnnn efenim kimler gelmiş:) sonunda farkettin beni ha:)biyo valla çok sevindim ve heyacanlandım..hoşgeldin berfinceye mailini attım.bekliyorum sabırsızlıkla..

berfin dedi ki...

sanem'im canım arkadaşım ortak bir zevkimizi daha keşfettik:)Cemal Süreya çok güzel:) ayrıca isteğini en kısa zamanda yerine getireceğim Cezmi Ersöz'e sıra vardı ama senin için öne alabiliriz:)

berfin dedi ki...

kakaolu'm eğer o duyguyu yaşatabiliyorsam ne mutlu bana..beğenmene sevindim arkadaşım.

bugunovnia dedi ki...

Sevgileri yarınlara bıraktınız,
Çekingen tutuk saygılı
Bütün yakınlarınız sizi yanlış tanıdı;
Bitmeyen işler yüzünden
( Siz böyle olsun istemezdiniz )
Bir bakış bile yeterken anlatmaya herşeyi
Kalbinizi dolduran duygular kalbinizde kaldı
Siz geniş zamanlar umuyordunuz
Çirkindi dar vakitte bir sevgiyi söylemek
Yılların telaşlarda bu kadar çabuk geçeceği, aklınıza gelmezdi.
Gizli bahçenizde açan çiçekler vardı
Gecelerde ve yalnız
Vermeye az buldunuz yahut
Vakit olmadı...........
Benim için çok özel olan ve en sevdiğim şiirdir...Çok uzun bir süre buzdolabının kapağında bulunmuştu....Şiirler ile bizi buluşturman çok güzel oldu berfinciğim.....Sağol...Bak neleri hatırlattın....Akşama şiiri print edip tekrar buzdolabının kapağına asacağım....:)) Görüşürüz...


Behçet NECATİGİL

berfin dedi ki...

canım arkadaşım yaaa.çok güzel oldu şiirini paylaşman.sizler güzel birşey hissedebiliyorsanız ne mutlu bana. bende işyerimdeki panoya asıyorum şiirleri:)ama dolap fikri çok güzel:) öpüldün

Gamzeli dedi ki...

Çok severim şiir okumasını ve yazmasını , gerçi 4 tane kendime ait şiirlerim olmuştur ama yine yazabilmişimdir, severim çünkü..

Adsız dedi ki...

Arkama yaslandım okudum ve hüzünlendim. Dedem Cemal Süreyyayı çok sever hem beni şiir okutarak uyuturdu küçükken. Eski milli eğitim bakanı ve 2 3 kitabı var bu sebeple hepimiz özümüzü değerlerimizi bilerek büyüdük çocuklarımızada Cemal Süreyyalar'ı Nazım'ı Ahmet Arif'leri Yaşar Kemal'leri aşılamalıyız.Paylaşım için sağol Berfoş

berfin dedi ki...

canım benim ne şanslı çocukmuşsun.çocuğu şiirle uyutmak ne güzel fikir aklımda tutmam gerek.şiir duvarı hakkında olumlu düşünceleriniz beni çok mutlu ediyor.
bir insanın değerlerinin olması böyle büyütülmesi sağlıklı yetişkin olmaları için şart.keşke herkes deden kadar bilinçli olsa ve senin kadar şanslı. değerlerimizin yok olup gitmesinden okadar korkuyorum ki.
öpüldün arkadaşım.

^^JasmiN^^ dedi ki...

merhaba.ben yasemin :) yepyeni bir blogum var:)yazımı yazdıktan sonra birileri yorum bırakır diye bekledim ama kimse gelmeyince ben onlara gideyim dedim :) bloguma uğrarsanız sevinirim:)iyi günler

berfin dedi ki...

jasmin hoşgeldin tatlım ne demek gelirim tabiki. öyle psta börekte istemez sen çağır ben gelir:)hadi tutma benide evimden çıkayım:)öpüldün

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails