4 Kasım 2007 Pazar

"Zeytinyağlı Pırasa"


Uzun zamandır mutfağa uğramıyorum farkındayım. Ama bu aç kaldığımız evimizde yemek pişmiyor anlamına gelmiyor:)) Yahu şöyle değişik bir şeyler pişiremiyorum ki sizlerle paylaşayım. Ama bugün mevsimin ilk pırasasını pişirdim. Şundan iki sene önce biri bana pırasa pişireceksin dese, hatta üstüne pişirdiğin pırasadan yiyeceksin dese hadi ordan be der geçerdim herhalde. Ama bakın şimdi hem pişiriyorum hem de yiyiyorum. Bir de yanına şöyle bol ekşili ve pul biberli turp ve yeşillik olunca iki tabak bile yiyorum:) Sanırım faydalarını okuyunca daha bir iştah geldi. Pırasayı pişirince dedim bizim mutfaktan bir ses vereyim bizimkilere. Ben ses verdim, hatta üstüne tarif verdim. Gerisi size kalmış.

Malzemeler:
500 gr pırasa
3 Havuç
Bir fincan dolusu pirinç
Bir çay ardağı haşlanmış nohut
Sıvıyağ,salça,tuz

Yapılışı:
Pırasaların dış kabuklarını soyun,havuçların dışını sıyırın, halka halka doğrayıp bol suda yıkayın. Diğer yandan sıvıyağı kızdırıp bir kaşık salçayı yağda kavurun. Yağa yıkayıp suyunu süzdüğünüz pırasayı ve havucu ekleyin. Yağda pıraslar yumuşayana kadar kavurun ve üerini geçecek kadar su ekleyin. İyice yumuşayan pırasalara tuzu,pirinci ve nohutu ekleyin. Pirinç şişmeye başlayınca ateşten alın. Afiyet olsun.

17 yorum:

hayalperisi dedi ki...

sen okadar hizli yaziyorsunki benim gibi ayda bir yazan biri senin yazilara yetisemiyor ;)

pirasa en sevdigim seydir sana bir tavsiye yanina salgam cok yakisiyor offfff agzimin suyu akti

berfin bak sakin salgamin resmini felan koyma valla ben ekrani yerim haberin olsun

kendine ii bak ve cokkkkkkk özledim ben mersini yaaaaaa gidersen benim icin kokla lüffennnn

berfin dedi ki...

canım benim ya valla özlemekte haklısın.Bir dahaki sefere senin içinde bir nefes çekeceğim denizin kokusundan ve söz resimlerini çekeceğim biraz olsun hasretin diner ne dersin? şalgama gelince madem o kadar canın çekecek koymam merak etme.Ayrıca pırasa ve şalgam ikilisini denemedim ama denerim tatlım.öpüldün

Mutluveumutlu dedi ki...

Ellerine sağlık canım. Bende daha hiç kendim pişirmedim ama nişanlıyken annemden yazdığım tafif aynı seninki gibi:)
Öpüyorum kocaman

Sanem dedi ki...

Ellerine sağlık canım. Ben de çok severim pırasayı. Her tür sebzeyi severim daha doğrusu. Üstüne bolca limon da sıkınca yeme de yanında yat. Afiyet bal şeker olsun canım. Öpüldün.

bugunovnia dedi ki...

Ellerine sağlık Berfinciğim....Zeytinyağlı denildimi aklıma 1. Barbunya 2. Pırasa gelir....Her ikiside favori yemeğimdir...Hem annem hem de eşimin annesi ne zaman yapsalar ya bizi çağırırlar yada bir saklama kabında eve gönderirler....Kolay gelsin.....

ümran dedi ki...

Bizim tarafta pırasa hep salçasız pişirilir ve bol limonlu yenir..Ben evlenene kadar sadece o şekilde pişirilir ve soğuk yenir sanıyodum..Ama kayınvalidem normal yemek gibi yapıyo aynen kıyma ve salça koyuyo ve sıcak yiyolar..

berfin dedi ki...

Mutlu'm desene anne tarifini tutturm uşuz:)eee artık sende pişirmeye başla bak tam mevsimi. Valla çok faydalıymış yada annem yemem için beni yalan söylüyor:) Hadi ilk pırasa yemeğini benimle paylaş olur mu?

berfin dedi ki...

sanem'im valla ben pırasaya yeni alışıyorum öyle duygusal bir bağ henüz kuramadım yani:)ben de huydur sevmediğim yemeği ne kadar yersem yiyeyim doyamıyorum:)Ama bolca limon fikrine katılıyorm gerçekten çok yakışıyor pırasaya:)öpüldün

berfin dedi ki...

ovnia'n bilseydim bende yollardım bir saklama kabına koyup:)canım benim bilseydim sevdiğini valla yollardım.Ama pırasa değilde barbunya dedinmi akan bütün sular durur valla:)bende bayılırım.sen gel ben yaparım sana ikisindende:)öpüldün

berfin dedi ki...

limon'cum yemeğin yapılışıda yöreye ve kültüre göre değişiyor.Aslında bende kıymalı yapacaktım ama zeytinyağlıyla başladım hafif olsun diye. Bizde bu yemeği salçalı ve sıcak yeriz.Ama bol limon konusunda hemfikiriz:)öpüldün tatlım

Fatma dedi ki...

Berfincim,

Şimdi sana desem ki, yazının başındaki resmi gördüm, yazıyı tamamen okuyamadan yorum yazmaya başladım..kızmazsın değil mi? Diğer yazılarını okuyorum merak etme:)
Pırasa ile aram hiç iyi değildir, resmiyle, tarifiyle, kokusuyla..gördüğüm an midem bulanmaya başlar. Küçükken zorla yedirmeye çalışırlardı, yiyemezdim, sanırım o günlerden kalan bir koşullanmışlık, hala ne yiyebilirim ne de pişirebilirim.

Ama kardeşim başta olmak üzere ailemin geri kalanı ve hatta aşkım bayılıyor ve ben ileride maskemi ve koyu renk gözlüklerimi takıp pişirmeyi denemek zorunda kalınca tekrar bloguna girip senin tarifinden yapıcam, söz:)) Ellerine sağlık:))

berfin dedi ki...

mabel'im madem yazıyı okumayımiden kabul etmedi:)bak ben buraya yazayım
"bundan iki sene önce biri bana pırasa pişireceksin dese, hatta üstüne pişirdiğin pırasadan yiyeceksin dese hadi ordan be der geçerdim herhalde"
yani duygularımız aynıydı ben kokusuna dayanamazdım.annemle çok kavga etmişliğimiz var pırasa yüzünden:) ama alışınca iyi oluyor be mabel. Gerçi bu konuda hala iştahlı olduğumu söyeleyemem:)))
sen hele ileride aşkına pırasa yapmayı düşün ben yapar gönderirim tatlım ya:)))
öpüldün

Gamzeli dedi ki...

Yani, yemek yapmıyoruz anlamına gelmiyor, ne güzel pırasaya bayılırım ohh şöyle bol ekşili olacak...Mis gibi
Bu arada saçlarının rengide çok hoş olmuş...

^^JasmiN^^ dedi ki...

berfin cim tatlım mesajın için teşekkür ederim önecelikle :)ayrıca ellerine sağlık bende istiyorum bundan :) ayrıca saçlarında süper görünüyor..:)öptüm seni...

berfin dedi ki...

gamzeli'm sana da yapayım ben en iyisi.evet bol ekşili olunca ekşi tadını alıyoruz en azından pırasa tadı geride kalıyor:)saçlarımı beğenmene sevindim tatlım.öpüldün.

berfin dedi ki...

Jasmin ne demek tatlım daha sık gelirim ben.ayrıca sen gel valla yaparım hem daha neler neler:)saçlar için teşekkür.öpüldün

Adsız dedi ki...

sebzeler doğrandıktan sonra yıkanırsa ciddi oranda vitamn kaybı olur. doğramadan ve ayıklamadan önce yıkayın. temiz sebzeyi doğrayın.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails