19 Eylül 2007 Çarşamba

"Çökelek Yapımı"

arkadaşlar geçmiş yazılarımda size çökelekten bahsetmiştim.bir ara yapılışınıda size yazayım sizde deneyin demiştim.işte o bir ara geldi:))dün dolabı açtım ve hafta sonu aldığım çökeleği gördüm.dedim hemen bunu yapıp kurutayım.hem bizimkilerede söz vermiştim.sözümde durmuş olurum.biz çökeleği kurutup,kavanozlara doldururuz ve kışlık yaparız.zaten ben çökeleğin ham halini yiyemem.mutlaka kurutulmalı.çok güzel bir tat.sizlerede tavsiye ederim.yapılışına gelince marketlerdede rahatlıkla bulabilceğiniz çökelekten kullanacağınız kadar alın.ben bir kilodan yaptım.çökeleği derin bir kaba alın.üzerine tamak tadınıza uygun olarak tuz ekleyin.sonra kimyon,pul biber,kekik ilave edin.ben bir miktar da biber salçası ekledim.renk vermesi açısından.ben baharatlarını tadına bakarak ayarladığım için net ölçüler veremiyorum.çünkü kimi kimyon sevmiyor az atıyor kimi de kekik kullanmıyor.ama ben baharatı çok sevdiğim için bol bol ekliyorum.sizde baharatları azar azar ekleyip tadına bakarak lezzetinizi oluşturabilirsiniz.baharatlarını eklediğimiz çökeleği yoğurmaya başlıyoruz.çökelek melhem kıvamına gelinceye yani elimizin altında kaymaya başlayıncaya kadar yoğurmaya devam ediyoruz.içindeki pütürler kaybolunca çökelekten parçalar alıp avucumuzun içinde şekil veriyoruz.şekil verdiğimiz çökelekleri tepsiye diziyoruz.tepsinizin üzerine tülbent gerip yanlarından çamaşır mandallarıyla sabitlerseniz çökeleğinizi tozdan korumuş olursunuz. tepsinizi güneşli bir yere yerleştirin ve kurumasını bekleyin.kuruduğunu sertleşmesinden anlarsınız.kurutulmuş çökeleklerinizi içini zeytinyağıyla yağladığınız bir kavanoza koyup ağzını kapatın ki çökeleğiniz pişsin.buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.saklarken üzerinin rengi değişebilir hatta küflenmiş görüntüsü oluşabilir endişelenmeyin lezzeti orda:)))ama istemezseniz üzeri domates gibi soyuluyor zaten.herkesin bu lezzeti tatmasını isterim arkadaşlar pişman olmazsınız. benim çökelekler kuruması için dün balkona yerleştirildi.kurumuş halinide resimlerim size merak etmeyin:)yapacak arkadaşlara şimdiden afiyet olsun..

3 yorum:

Adsız dedi ki...

ÇOK LEZZETLİ GÖZÜKÜYOR

Adsız dedi ki...

ÇOK LEZZETLİ GÖZÜKÜYOR, HERALDE EYLÜL EKİM AYLARINDA BUNU YAPAMAM DİMİ, ÇÜNKÜ BEN YENİ OKUDUM, SÜPER BİR LEZZETE BENZİYOR,

berfin dedi ki...

dilekcim istediğin zaman yapabilirsin.sadece eylül ekim ayında kurutmak için daha çok zamana ihtiyacın olur.gerçekten lezzetli

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails